Висока температура тіла у дитини або у дорослого: відповіді на основні питання. Коли потрібно звернутися до лікаря? Чи потрібно збивати температуру і якщо так, то коли? Як правильно і безпечно знизити температуру у дитини або у дорослого? Як правильно вимірювати температуру?

Найважливіше: коли потрібно звернутися до лікаря?

В описаних нижче ситуаціях, причиною температури можуть бути серйозні хвороби, при яких набагато важливіше якомога швидше звернутися за допомогою, ніж намагатися збити температуру вдома, інформує Ukr.Media.

Не втрачайте часу на читання цієї статті і негайно зверніться до лікаря (найкраще викличте швидку):

  • Якщо температура вище 38 С з'явилася у новонародженої дитини (особливо якщо вона народився недоношеною) або у грудничка у віці 1-2 місяців;
  • Якщо температура вище 39 С з'явилася у дитини у віці від 3 місяців до 2 років;
  • Якщо температура вище 39,5 С з'явилася у дитини віком від 2 до 3 років;
  • Якщо у дитини старше 3 років або у дорослого піднялася температура вище 40 С;
  • Якщо хвора дитина здається занадто сонливою, або навпаки дуже дратівливою і сильно плаче;
  • Якщо у хворої дитини або у дорослого з'явився висип на шкірі;
  • Якщо у хворої дитини або у дорослого з'явилися болі у вухах, сильний головний біль або біль у животі (внизу живота, в боці або в іншій області);
  • Якщо у хворої дитини або дорослого з'явилася сильна нудота і блювота;
  • Якщо у хворої дитини трапилися судоми і на деякий час зупинилося дихання;
  • Якщо у хворої дитини або дорослого почався сильний кашель і з'явилися болі в грудях;
  • Якщо у хворої дитини або дорослого почався сильний пронос.
  • Якщо одночасно з температурою з'явилися болі при сечовипусканні.
  • Якщо висока температура зберігається вже більше 24 годин і за минулу добу немає ніяких ознак поліпшення стану хворого (або якщо йому навіть стало гірше);
  • Якщо температура піднялася у дитини або у дорослого, який до цього вже мав серйозні проблеми зі здоров'ям: хронічні хвороби легень, серця, печінки, нирок, нервової системи або крові, цукровий діабет або ослаблений імунітет.
  • Якщо ви сумніваєтеся в тому, що можете надати хворій дитині або дорослій людині достатню допомогу і адекватно оцінити його стан.

Чи потрібно збивати температуру і якщо так, то коли?

Люди, які стикаються з проблемою температури у себе або у своєї дитини, зазвичай, в першу чергу цікавляться: «Чи потрібно збивати температуру і якщо так, то коли саме?».

Для багатьох людей відповідь на це питання неочевидне, так як протягом життя у них складаються з цього приводу дуже суперечливі уявлення.

Зокрема, багато людей могли чути або читати про те, що висока температура допомагає людині швидше справляти з хворобою і про те, що люди, які збивають температуру, хворіють довше, ніж люди, які переносять температуру без ліків.

У той же час, вони могли чути і про те, що сама по собі висока температура, а також ліки проти температури, можуть бути небезпечними і можуть викликати серйозні наслідки.

Подібні суперечливі уявлення викликають страх (люди бояться збивати температуру і бояться не збивати її), і штовхають людей на крайності (деякі не збивають температуру навіть коли це потрібно, а інші, навпаки, збивають температуру дуже старанно і коли в цьому нема потреби).

Для того, щоб дати аргументовану відповідь на питання, чи потрібно збивати температуру і якщо так, то коли саме і якими способами? Ми провели пошук інформації в медичних базах даних і журналах для спеціалістів, в яких публікуються результати сучасних наукових досліджень.

Нижче будуть представлені висновки, які можна зробити з знайденої нами інформації.

Чи справді висока температура допомагає людині швидше справляти з хворобою? Чи справді люди, які збивають температуру, хворіють довше, ніж люди, які переносять температуру без ліків?

У ході численних наукових досліджень, було доведено, що у багатьох живих організмів, у тому числі і у людини, підвищення температури тіла під час деяких інфекцій, дійсно, підвищує стійкість до хвороби і прискорює одужання.

На підтвердження цього, спостереження за великою кількістю людей, які були госпіталізовані з важкими інфекціями, показали, що у людей, які поступали в лікарню з високою температурою шанси на виживання були, в середньому, вище, ніж у людей у ​​яких температура зберігалася на нормальному рівні або підвищувалася незначно.

Відомо також, що приймання ліків що знижують температуру, може дещо продовжувати період хвороби або період заразності при таких інфекціях як вітрянка або ріновіроз (один з варіантів застуди). Однак, вважається, що цей ефект може бути не пов'язаний зі здатністю цих ліків знижувати температуру і обумовлений якимись ще їхніми властивостями.

Проте, позначені вище висновки наукових досліджень не підтверджуються у випадку всіх інфекцій і поки і не можуть розглядатися як незаперечні докази «користі» температури.

Результати інших наукових досліджень вказують на те, що біологічно активні речовини (в тому числі інтерферони), які виробляються під час температури можуть при деяких інфекціях прискорювати одужання, в інших випадках, навпаки, можуть мати негативний вплив на розвиток хвороби.

Також, як буде показано нижче, для деяких категорій людей висока температура сама по собі може бути небезпечна.

Чи може температура сама по собі бути небезпечна для дитини або для дорослого? Що буде, якщо не збивати температуру?

Протягом багатьох років вважалося, що висока температура, сама по собі може бути надзвичайно небезпечною для людини і може викликати серйозні ускладнення, пов'язані з перегрівом головного мозку або порушенням згортання крові.

Природно, що така думка змушувала багатьох людей (і лікарів) всерйоз побоюватися високої температури і вживати вельми інтенсивне лікування для її зниження.

Проте, як показують сучасні дослідження, ці припущення є необґрунтованими, особливо у випадках високої температури до 41 С у дітей або дорослих, у яких доти не було серйозних проблем зі здоров'ям.

Спостереження за великою кількістю дітей і дорослих, які потрапляють до лікарні з температурою, показують, що шанси на виживання і на швидке одужання визначаються не рівнем температури або тим чи робляться заходи для її зниження, а тим, яка саме причина (хвороба, інфекція) викликала температуру.

Проте, слід зауважити, що для деяких людей температура все-таки може бути небезпечна.

Це в першу чергу стосується дітей із серйозними захворюваннями нервової системи, дітей з серйозним порушенням фізичного розвитку (пов'язаними з порушенням харчування), для дітей з зневодненням, а також дітей і дорослих з серйозними і тривалими (хронічними) захворюваннями внутрішніх органів.

У подібних випадках, небезпека високої температури полягає, головним чином, в тому, що на її підтримку організм витрачає багато енергії (живильних речовин і кисню) і змушує внутрішні органи працювати в інтенсивнішому режимі, що може порушити обмін речовин у вже ослаблених людей.

Яка температура максимально допустима для дитини або для дорослого?

На самому початку статті, в пункті про те «коли потрібно звернутися до лікаря» ми позначили показники температури для дорослих і дітей різного віку, при яких слід звернутися за допомогою.

Тим не менш, це пов'язано не стільки з тим, що дані показники температури є «критичними» або «максимально допустимими» і їх перевищення викличе якісь серйозні наслідки, скільки з тим, що підвищення температури до такого рівня у людини з даної вікової категорії може бути ознакою серйозної хвороби, що потребує спеціального лікування.

Як ми вже говорили вище, саме причина підвищення температури, а не сама температура (не залежно від її рівня) може бути небезпечна для людини.

Виходячи з того, що ознаками небезпечної хвороби може бути не тільки підвищення температури до «критичного рівня», а й інші симптоми, ми знову звертаємо увагу читачів на необхідність негайно звернутися до лікаря, при появі симптомів, описаних в самому початку цієї статті.

Наскільки безпечно лікування від температури саме по собі?

Сучасні ліки проти температури (Парацетамол, Ібупрофен і Аспірин) вважаються безпечними, за умови дотримання наступних правил:

  • Дітям молодше 18 років у жодному разі НЕ МОЖНА давати Аспірин і інші ліки, що містять ацетилсаліцилову кислоту (можна давати Парацетамол або Ібупрофен).
  • Незалежно від віку хворого не можна перевищувати рекомендовану дозу ліків.
  • Не можна приймати дані ліки за наявності у людини явних протипоказань до їх приймання.
  • Не слід використовувати дані жарознижувальні ліки для зниження температури при вітрянці (див. лікування вітрянки).

У наступних розділах ми докладно опишемо основні правила безпечного використання даних ліків і покажемо, які саме побічні ефекти вони можуть викликати.

Висновки: в яких саме ситуаціях варто збивати температуру у дитини або у дорослого?

Узагальнюючи всі представлені вище дані, можна сказати, що зараз не існує незаперечних доказів користі температури, так само як і не існує доказів її шкоди для дітей і дорослих з нормальним здоров'ям.

З цього природним чином випливає, що саму по собі температуру і лікування від температури не слід боятися. Тим не менше, питання «чи варто збивати температуру» як і раніше залишається невирішеним.

Дозволити невизначеність і вибрати остаточне рішення щодо того що робити при температурі, можна, якщо взяти до уваги ще один критерій, який не був розглянутий вище, а саме вплив жарознижувальних ліків на загальний стан хворої людини.

Добре відомо, що, в більшості випадків, слідом за прийманням жарознижувальних ліків і зниженням температури стан хворої людини, нехай тільки на час, але все-таки поліпшується: проходить озноб, слабшають болі в м'язах, в суглобах і кістках, підвищується настрій, поліпшується апетит. Це дає хворому необхідний для якнайшвидшого одужання «перепочинок» під час якого у нього з'являється можливість спокійного поспати і поїсти.

Крім того, жарознижувальні ліки зменшують болі в горлі при ангіні, біль у вухах при отиті, біль в яснах при прорізуванні зубів, біль у порожнині рота при стоматиті (молочниці) і тд.

Все це надзвичайно важливо, особливо якщо йдеться про хвору дитину, і тому рішення багатьох батьків давати дитині жарознижувальні засоби або рішення дорослих приймати ці ліки, щоб легше перенести період хвороби, слід вважати виправданим.

Таким чином, якщо ви, не знаєте, чи потрібно збивати температуру зверніть увагу на загальне самопочуття хворої дитини або дорослого: якщо він добре переносить температуру, нормально їсть, п'є і спить — збивати температуру не потрібно. Достатньо лише стежити за його станом і звернутися до лікаря у разі появи ознак можливого небезпечного розвитку хвороби (див. початок статті).

З іншого боку, якщо у хворої дитини або у дорослого є сильний озноб, слабкість, болі, якщо температура заважає йому спати, якщо через температуру він відмовляється від їжі і пиття — жарознижуючі ліки слід дати, дотримуючись усіх правил їх використання (див. нижче).

Як правильно і безпечно знизити температуру у дитини або у дорослого?

Можна і чи потрібно збивати температуру розтираннями та іншими фізичними методами, але без ліків?

У повсякденному житті, якщо ми хочемо охолодити щось, ми виставляємо це на холод або поміщаємо в холодну воду.

Незважаючи на те, що, на перший погляд, такий підхід здається хорошою ідеєю і при високій температурі у людини, насправді, активно охолоджувати тіло людини з температурою за допомогою так званих «фізичних методів» неправильно.

Причини того чому розтирання водою (спиртом, оцтом), холодні компреси, клізми з холодною водою, вентилятори і холодне повітря в приміщенні та інші «фізичні методи» не допомагають при температурі стають зрозумілими, якщо звернути увагу на те звідки саме береться тепло, яке нагріває тіло людини з температурою.

У ході фізіологічних досліджень було встановлено, що у разі інфекцій або інших станів при яких у людини піднімається температура, тепло генерує сам організм хворого і він робить це тому що таку «команду» віддає йому центр регуляції тепла в головному мозку.

Цей центр працює як термостат. Коли він отримує сигнали у вигляді особливих хімічних речовин, що виробляються в вогнищах хвороби, він встановлює новий більш високий рівень температури, який організм повинен підтримувати.

Саме з цієї причини у людей з температурою часто з'являється озноб і вони кажуть, що їм холодно навіть коли в приміщенні дуже тепло: отримавши команду від головного мозку досягти більш високої температури, їх організм починає економити і генерувати тепло. Зокрема людина вкривається ковдрою, у неї з'являється тремтіння, під час якої в м'язах утворюється теплота, судини шкіри звужуються, що знижує втрату тепла через шкіру (руки і ноги стають холодними).

Якщо в подібних ситуаціях спробувати розтирати людину, зробити повітря в приміщенні більш прохолодним і тд., То це тільки посилить озноб і призведе до того, що організм витратить ще більше енергії на підвищення температури тіла до заданого головним мозком рівня.

На відміну від фізичних методів, ліки проти температури працюють по-іншому. Вони діють на центр головного мозку, що відповідає за контроль температури, і повертають його в нормальний стан, при якому він диктує всьому організму нормальну температуру.

Саме з цієї причини, після приймання жарознижувальних ліків озноб пропадає і людина починає потіти: центр регуляції тепла, повернутий у нормальний стан починає сприймати температуру тіла як підвищену і віддає організму команду припинити вироблення тепла і позбутися від накопиченого тепла за рахунок випаровування поту.

З усього сказаного вище можна зробити кілька важливих висновків:

  • Використовувати фізичні методи зниження температури можна тільки після того як людина прийняла жарознижувальний засіб і він почав діяти.
  • З усіх відомих фізичних методів допускається тільки використання вологих компресів з водою кімнатної температури, однак, якщо це можливо, і від них слід відмовитися. Набагато краще дати людині можливість самостійно втратити тепло за рахунок випаровування поту.
  • Не можна використовувати розтирання спиртом (горілкою), оцтом, холодні клізми, обдування вентилятором або холодні ванни!
  • Якщо у людини озноб, то до того як почне діяти жарознижувальний засіб, потрібно дати їй можливість зігрітися.
  • Якщо людина нормально переносить температуру і у неї немає ознобу, повітря в приміщенні (якщо це можливо) слід зробити прохолодним (приблизно 18 С).
  • Хвора людина повинна носити одяг звичайний для тих умов в яких вона знаходиться. Якщо йдеться про хвору дитину — одягніть її так, як ви одягнені самі або трохи легше.
  • Якщо озноб припиняється і людина починає потіти — потрібно дозволити їй втрачати тепло: вона може і повинна розкритися і роздягнутися, якщо вона цього хоче.
  • Протягом усього періоду температури хвора дитина чи дорослий повинен якомога більше пити (воду, сік, чай, компот), щоб в організмі була вода, необхідна для утворення поту.

Як правильно використовувати ліки від температури?

Якщо ви вирішите використовувати ліки від температури вам потрібно буде прийняти ряд рішень:

  • Спочатку потрібно вибрати конкретні ліки
  • Потім потрібно визначити правильну дозу цих ліків, яку може приймати хвора людина за один раз
  • Далі потрібно визначити, як часто протягом одного дня і скільки днів поспіль ви можете давати хворій людині ці ліки.

Нижче ми дамо докладні рекомендації по кожному з цих пунктів.

Які ліки проти температури вибрати?

  • Для зниження високої температури у дітей можна використовувати або Парацетамол (Ацетамінофен) або Ібупрофен
  • Для зниження високої температури у дорослих можна використовувати Парацетамол (Ацетамінофен), Ібупрофен або Аспірин (ацетилсаліцилову кислоту).

Перед тим як купити ліки проти температури або дати їх хворій людині, потрібно уважно вивчити інструкцію що додається до них, в якій повинні бути вказані випадки, коли ці ліки не можна приймати (протипоказання).

Основні інструкції з використання Парацетамолу, Ібупрофену і Аспірину як жарознижувальних засобів ви знайдете нижче в цій статті. Перегляньте ці інструкції, а також ті інструкції, які будуть додаватися до ліків, які ви оберете.

Які ліки краще: Парацетамол або Ібупрофен? Чому дітям не можна давати Аспірин?

Спостереження за великими групами дітей, яким давали Парацетамол або Ібупрофен для зниження температури, показали, що обидва ці препарати є однаково безпечними (за умови дотримання правильного дозування!) І мають майже однаковий знеболювальний ефект.

Тим не менш, було встановлено, що Ібупрофен має трохи більш сильну жарознижувальну дію, ніж Парацетамол і його ефект триває дещо довше.

Парацетамол вважається більш безпечним для дітей перших місяців життя.

З цієї причини:

  • Якщо ви хотіли б, в першу чергу полегшити болі, ви можете вибрати або Парацетамол або Ібупрофен.
  • Якщо вам потрібно, в першу чергу, зняти температуру і пов'язаний з нею озноб — буде правильно спочатку спробувати Ібупрофен. Проте і Парацетамол може бути хорошим рішенням у таких випадках, особливо якщо потрібно збити температуру у дитини перших місяців життя.

Вище ми вже говорили про те, що дітям до 18 років у жодному разі не можна давати Аспірин або будь-які інші ліки, які містять ацетилсаліцилову кислоту.

Це пов'язано з тим, що у дітей ацетилсаліцилова кислота під час вірусних інфекцій (наприклад, грипу або застуди) може зробити сильний токсичний вплив на тканини печінки і викликати розвиток серйозних ускладнень які в медицині називають синдромом Рейє.

Виходячи з цього:

  • У жодному разі не давайте дитині Аспірин, навіть якщо у вас немає інших ліків від температури
  • Перед тим як дати дитині які-небудь ліки «від грипу або застуди» (зазвичай такі ліки продаються в пакетиках), подивіться склад ліків і перевірте, чи не міститять вони ацетилсаліцилову кислоту.

Незважаючи на те, що Аспірин вважається відносно безпечним для дорослих людей, у яких немає протипоказань до приймання цих ліків, в тих випадках коли це можливо, замість Аспірину, для зниження температури слід використовувати Парацетамол (він ще більш безпечний за умови приймання правильних доз).

Яку форму лік вибрати: таблетки, сироп, свічки?

У тих випадках, коли це можливо, найкраще використовувати таблетки для приймання всередину, сиропи, жувальні таблетки або розчинні порошки.

Однак якщо йдеться про хвору дитину, яка не хоче приймати ліки можна використовувати ректальні свічки.

Як правильно визначити дозу ліків, яку потрібно використовувати і як часто можна приймати ліки від температури протягом дня?

В інструкції, яка буде додаватися до ліків, які ви оберете, має бути точно вказано, в якій кількості і як часто ви можете використовувати дані ліки. У строгості дотримуйтесь цієї інструкції!

Рекомендовані дозування для дорослих, зазвичай, складають:

Парацетамол

Доза лік, яку можна дати дорослому за 1 раз — від 325 до 650 мг.

Максимальна кількість ліків, які можна прийняти протягом доби — не більше 4000 мг (4г) на добу

Ібупрофен

Доза лік, яку можна дати дорослому за 1 раз — від 200 до 400 мг.

Максимальна кількість ліків, які можна прийняти протягом доби — не більше 3200 мг (3,2 г) на добу.

Аспірин

Доза лік, яку можна дати дорослому за 1 раз — від 325 до 650 мг.

Максимальна кількість ліків, які можна прийняти протягом доби — не більше 4000 мг (4г) на добу.

Як приймати?

  • Приймайте ліки тільки якщо в цьому є необхідність (див. вище).
  • Ліки повинні почати діяти протягом 30 хвилин або швидше.
  • Якщо ви вже прийняли ліки, то перед тим як прийняти чергову дозу, зачекайте не менше 4 годин.
  • Протягом доби можна прийняти не більше 4 доз.
  • Кожну дозу ліків слід запивати склянкою води або молока.
  • Можна приймати ліки під час їжі, щоб зменшити їх подразнюючу дію на шлунок.

Рекомендовані дозування для дітей, зазвичай, складають:

Парацетамол

Доза для дитини, яку можна дати дитині за 1 раз — 10-15 мг/кг.

Максимальна кількість ліків, яку можна дати дитині протягом доби — не більше 75 мг на кілограм кілограмів маси тіла дитини, в добу.

Ібупрофен

Доза для дитини, яку можна дати дитині за 1 раз — 5-10 мг/кг.

Максимальна кількість ліків, яку можна дати дитині протягом доби — не більше 40 мг на кілограм кілограмів маси тіла дитини, в добу.

Як давати?

  • Давайте дитині ліки, тільки якщо в цьому є необхідність (див. вище).
  • Ліки повинні почати діяти протягом 30 хвилин або швидше
  • Якщо ви вже дали дитині ліки, то перед тим як дати чергову дозу почекайте не менше 4 годин, якщо ви використовуєте Парацетамол або 6 годин, якщо ви використовуєте Ібупрофен.
  • Протягом доби можна дати дитині не більше 4-5 доз.
  • Кожну дозу ліків слід запивати склянкою води або молока.
  • Можна давати дитині ліки під час їжі, щоб зменшити їх подразнюючу дію на шлунок.

Як показано в таблиці вище, дозування ліків проти температури для дітей рекомендується визначати залежно від ваги тіла дитини, а не від віку.

Чи можна використовувати Парацетамол і Ібупрофен одночасно або по черзі?

Деякі люди, які використовують при температурі ліки, цікавляться, чи можуть вони приймати (або давати дітям) Парацетамол і Ібупрофен одночасно або по черзі (наприклад, Парацетамол кожні 4 години, а Ібупрофен кожні 6 годин)?

Ось що можна сказати з цього приводу:

Незважаючи на те, що в ході наукових досліджень було встановлено, що одночасний або послідовне приймання парацетамолу та ібупрофену безпечний (не підвищує ризику появи побічних реакцій), таке лікування, тим не менш, не на багато ефективніше, ніж лікування тільки ібупрофеном.

У зв'язку з цим, в домашніх умовах, немає ніякої необхідності комбінувати Парацетамол і Ібупрофен.

Замість комбінації цих ліків або почергового використання парацетамолу та ібупрофену краще використовувати тільки Ібупрофен.

Якщо і лікування ібупрофеном не допомагає збити температуру, і ви зробили все необхідне щоб хвора людина змогла втрачати тепло (див. вище) — обов'язково зверніться до лікаря!

Скільки днів можна збивати температуру? Що робити якщо температура піднімається знову і знову?

Як ми вже говорили вище, небезпечна не температура сама по собі, а причини, які її провокують.

У зв'язку з цим, в тих випадках, коли ви не знаєте, що саме є причиною температури у вас чи у вашої дитини, обов'язково зверніться до лікаря, якщо через 1 день після того як ви захворіли, вам (або вашій дитині) не стала краще або якщо у вас з'явилися якісь ознаки, описані на початку статті. Як ми вже говорили вище, у подібних ситуаціях, набагато важливіше виявити причину хвороби і почати лікування, спрямоване на її усунення, ніж збивати температуру.

Якщо ж ви знаєте, що є причиною температури і це не небезпечно, ви можете збивати температуру (і супутні симптоми) протягом декількох днів.

Як збивати температуру при вагітності?

У разі температури у вагітних жінок слід намагатися обійтися без ліків. Проте, якщо необхідність в прийманні жарознижувальних таки виникає, слід використовувати Парацетамол, який вважається безпечним і для вагітної жінок і для плоду. Докладно про це сказано нижче, в чолі з описом властивостей Парацетамолу.

Що робити, якщо, незважаючи на приймання ліків, болі залишаються як і раніше дуже сильними?

Як ми вже говорили вище, ліки проти температури описані в цій статті, здатні не тільки знімати жар, але і полегшувати біль (головний біль, болі в горлі при ангіні або фарингіті, зубні болі або болі пов'язані з прорізуванням зубів у дітей, біль у вухах при отиті, біль після травм або ударів, біль після операцій). Тим не менш, це не найефективніші з існуючих на даний момент знеболювальних.

З цієї причини, якщо в рекомендованому дозуванні ці ліки не допомагають вам впоратися з болем — обов'язково зверніться до лікаря. Можливо, лікар порадить вам більш сильні знеболювальні, такі як декскетопрофен, Кетопрофен та ін.

Як правильно вимірювати температуру?

На прийомі у лікаря, з медичної літератури чи від інших людей ви могли дізнатися, що існує кілька різновидів термометрів і способів вимірювання температури і що вони відрізняються один від одного по точності показань.

Це дійсно так. Самим точним вважається ректальне вимірювання температури електронним термометром (тобто коли термометр вводиться в пряму кишку).

Вимірювання температури пахвами або в роті вважається менш точним.

Незважаючи на те що, вимірювання температури в області пахв вважається менш точним, ніж ректальний вимір, в даний час, більшість фахівців рекомендують використовувати саме цей спосіб вимірювання, як найбільш простий і безпечний.

Немає ніякої необхідності з високою точністю вимірювати температуру. Набагато важливіше стежити за загальним самопочуттям хворої людини і звернутися до лікаря, якщо у нього з'являються симптоми, які можуть бути ознаками небезпечних хвороб (див. початок статті).

Яка температура вважається нормальною?

Багато людей, які намагаються встановити чи все в порядку з їх здоров'ям і чи є у них ознаки хвороби, цікавляться якими є нормальні показники температури?

Це питання також часто задають батьки, які в деяких випадках помічають що у дитини температура «постійно» підвищується до 37,2-37,5 С до вечора, а під час сну або вранці знижується до 36,6 — 36 С.

На це питання можна відповісти наступним чином:

Нормальною вважається температура до 37,5 С при вимірюванні в області пахв і до 38С при ректальному вимірі.

Більш того, слід вважати зовсім нормальним, якщо температура протягом доби змінюється («стрибає»), але при цьому не перевищує зазначені вище рівні. Такі перепади температури є наслідком добової зміни активності обміну речовин в організмі людини. Зазвичай, до вечора, обмін речовин прискорюється і в зв'язку з цим підвищується і температура тіла. Вночі та вранці обмін речовин сповільнюється і тому температура теж знижується.

Тим не менш, це не означає, що всі люди з нормальними показниками температури (до 37,5-38) є абсолютно здоровими. У багатьох випадках хвороби розвиваються і без підвищення температури. З цієї причини, якщо ви вважаєте що ви можете бути хворим — обов'язково зверніться до лікаря для того щоб пройти більш серйозне обстеження, яке допоможе скласти точніше уявлення про ваше здоров'я.

Важлива інформація про ібупрофен

Ібупрофен — (можливі торгові назви: Мотря, Адвіл, МІГ, Ібуфен ®, Нурофен та ін.) це ліки з групи нестероїдних протизапальних засобів (НПЗЗ), що володіють вираженою знеболювальною, жарознижувальною і протизапальною дією.

Незважаючи на те, що в звичайних дозах Ібупрофен вважається відносно безпечними ліками, прийом занадто великих доз цього препарату може стати причиною серйозного ураження нирок.

Максимально допустима доза Ібупрофену для дорослих становить 3200 мг (3,2 г) в суті.

Для дітей максимальна доза становить не більше 40 мг на кілограм маси тіла, на добу.

Якщо одночасно з ібупрофеном ви маєте намір використовувати і інші ліки — обов'язково, вивчіть склад нових ліків, перед тим як прийняти їх. Багато «ліків від застуди» вже містять Ібупрофен, тому їх використання одночасно з ібупрофеном у вигляді таблеток, сиропів або свічок може привести до передозування.

У жодному разі не приймайте Ібупрофен, якщо у вас коли-небудь була алергія на ці ліки.

Не приймайте Ібупрофен без поради лікаря, якщо раніше у вас була (або на даний момент є) виразка шлунка або дванадцятипалої кишки або виразковий коліт, бронхіальна астма, хронічні хвороби печінки або нирок.

Ібупрофен і алкоголь

Під час лікування Ібупрофеном необхідно відмовитися від споживання алкоголю. Споживання алкогольних напоїв одночасно з ібупрофеном підвищує ризик розвитку кровотечі в шлунку.

Що робити якщо я прийняв(ла) занадто велику дозу Ібупрофену?

Якщо вам здається, що ви прийняли дуже велику дозу Ібупрофену — зателефонуйте в швидку допомогу.

Симптомами передозування Ібупрофену можуть бути нудота, блювота, болі в животі, поява чорного калу, блювота з кров'ю, утруднення дихання, втрата свідомості та ін.

Які побічні ефекти можливі від приймання Ібупрофену?

Після приймання Ібупрофену можлива поява таких побічних ефектів як запаморочення, дзвін у вухах, болі в животі, печія, висип, нудота, блювота, поява набряків, головний біль та ін.

У винятково рідких випадках приймання Ібупрофену призводить до важких порушень роботи системи кровотворення і серйозного порушення роботи нирок.

Як і інші ліки з групи НПЗЗ, Ібупрофен підвищує ризик тромбозів, інфаркту та інсульту у людей зі схильністю до розвитку цих хвороб (у літніх людей, у людей страждаючих гіпертонією, цукровим діабетом, стенокардією, аритмією). Ризик розвитку цих хвороб зростає при тривалому прийманні Ібупрофену.

Негайно зверніться до лікаря, якщо під час прийому цих ліків ви помітите такі симптоми як біль у грудях, відчуття нестачі повітря, порушення мови, поява слабкості або оніміння в якійсь частині тіла, порушення мови.

У деяких людей приймання Ібупрофену може викликати сильну кровотечу в шлунку або кишечнику.

Негайно зверніться до лікаря, якщо після прийому Ібупрофену ви помітите появу чорного калу або появу блювоти з кров'ю.

Приймання Ібупрофену під час вагітності

Дослідження на тваринах і спостереження за здоров'ям дітей народжених жінками, які приймали Ібупрофен під час вагітності, показали, що ці ліки не підвищують ризик появи вад розвитку у плода. Тим не менш, було встановлено, що в тих випадках, коли жінки приймають ці ліки після 30 тижня вагітності, вони можуть викликати передчасне закриття артеріальної протоки у плода (це може порушити циркуляцію крові у плода). Прийом Ібупрофену незадовго до пологів може продовжити пологи.

У зв'язку із зазначеними вище фактами приймання Ібупрофену під час вагітності не рекомендується, особливо після 30 тижня.

Докладне пояснення того, як ліки можуть впливати на розвиток вагітності, як зрозуміти, які ліки можна, а які не можна приймати під час вагітності, що робити, якщо ви завагітніли під час прийому певних ліків, як лікар може перевірити, чи не зашкодили ліки дитині представлені у статті Відповіді на найважливіші питання щодо прийому ліків під час вагітності.

Приймання Ібупрофену під час грудного вигодовування

У зв'язку з тим, що Ібупрофен проникає в грудне молоко в кількостях у багато разів менших, ніж безпечні дози цих ліків, дозволені для грудних дітей, зараз вважається, що приймання Ібупрофену під час грудного вигодовування безпечний.

Додаткові рекомендації щодо безпечного використання ліків під час годування грудьми представлені в статті Безпечний прийом ліків під час грудного вигодовування.

Важлива інформація про Парацетамол

Парацетамол (можливі торгові назви: Еффералган, Панадол, Цефекон, Тайленол та ін) це ліки з групи нестероїдних протизапальних засобів (НПЗЗ), що володіють вираженою знеболювальною та жарознижувальною дією.

Незважаючи на те, що в звичайних дозах Парацетамол вважається виключно безпечними ліками, прийом занадто великих доз цього препарату може стати причиною серйозного ураження печінки і навіть смерті.

Максимально допустима доза Парацетамолу для дорослих становить 4 г на добу.

Для дітей максимальна доза становить не більше 75 мг на кілограм маси тіла на добу.

Якщо одночасно з Парацетамолом ви маєте намір використовувати інші ліки — обов'язково, вивчіть склад нових ліків, перед тим як прийняти їх. Багато «ліків від застуди» вже містять Парацетамол, тому їх використання одночасно з Парацетамолом у вигляді таблеток, сиропів або свічок може привести до передозування.

У жодному разі не приймайте Парацетамол, якщо у вас коли-небудь була алергія на ці ліки.

Зберігайте Парацетамол в недоступному для дітей місці. Випадки серйозного передозування Парацетамолом особливо часто трапляються у дітей, які випадково приймають ці ліки.

Під час лікування Ацетамінофеном (Парацетамолом) рекомендується відмовитися від споживання сирої або приготованої капусти.

Ацетамінофен (Парацетамол) і алкоголь

Під час лікування ацетамінофеном (Парацетамолом) необхідно відмовитися від споживання алкоголю. Споживання алкогольних напоїв одночасно з Парацетамолом підвищує ризик руйнування тканин печінки.

Що робити якщо я прийняв (ла) занадто велику дозу ацетамінофену (парацетамолу)?

Якщо вам здається, що ви прийняли надто велику дозу ліків — зателефонуйте в швидку допомогу.

Перші симптоми передозування Парацетамолу з'являються не відразу (в середньому через 24-48 годин), проте в перший час після того як ви прийняли велику дозу ліків його дію на організм ще можна нейтралізувати.

Симптомами передозування Парацетамолу можуть бути нудота, блювота, пронос, дискомфорт у животі, неуважність, пітливість, слабкість. Пізніше можуть з'явитися болі у верхній частині живота, потемніння сечі, поява жовтого забарвлення шкіри та склер очей (ознаки ураження печінки).

Які побічні ефекти можливі від приймання ацетамінофену (парацетамолу)?

У винятково рідких випадках Парацетамол може викликати порушення роботи печінки, нирок і системи кровотворення.

Якомога швидше зверніться до лікаря (викличте швидку), якщо через деякий час після прийому ацетамінофену (парацетамолу) у вас з'явилися один або декілька з наступних симптомів: свербіж і червоні плями на шкірі, утруднення дихання, набряк обличчя, язика або горла.

Обов'язково зв'яжіться з лікарем, у випадку якщо ви помітили такі симптоми як:

  • Підвищення температури, болі в животі, втрата апетиту
  • Ви помітили забарвлення сечі в темний колір (як чай) або поява калу світло-жовтого кольору (як глина). см. також Можливі причини знебарвлення калу.
  • Ви помітили забарвлення шкіри та склер очей в жовтий колір (жовтяниця).

Приймання ацетамінофену (парацетамолу) під час вагітності

У звичайних дозах і при рідкісному використанні Ацетамінофен (Парацетамол) вважається безпечним для вагітних жінок і для плоду, що розвивається.

Тим не менш, деякі дослідження показали, що в організмі вагітних жінок Парацетамол всмоктується в кров у великій кількості і затримується в крові довше, ніж в організмі звичайних людей, що в свою чергу дещо підвищує ризик передозування і пов'язаного з ним ураження печінки.

У зв'язку з цим, обов'язково порадьтеся з лікарем, якщо ви змушені приймати Парацетамол часто або протягом декількох днів.

Докладне пояснення того, як ліки можуть впливати на розвиток вагітності, як зрозуміти, які ліки можна, а які не можна приймати під час вагітності, що робити, якщо ви завагітніли під час прийому певних ліків, як лікар може перевірити, чи не зашкодили ліки дитині представлені у статті Відповіді на найважливіші питання щодо прийому ліків під час вагітності.

Приймання ацетамінофену (парацетамолу) під час грудного вигодовування

Ацетамінофен (Парацетамол) потрапляє в грудне молоко в кількостях набагато менших, ніж дози цих ліків, дозволені для лікування температури у новонароджених дітей.

У медичній літературі описаний тільки один випадок появи висипу (без інших ускладнень) у немовляти, мати якого вживала Парацетамол під час грудного вигодовування. У цьому випадку висип у дитини швидко пройшов після припинення лікування Парацетамолом.

Фахівці вважають приймання ацетамінофен (парацетамол) в звичайних дозах безпечним під час грудного вигодовування

Додаткові рекомендації щодо безпечного використання ліків під час годування грудьми представлені в статті Безпечний прийом ліків під час грудного вигодовування.

Важлива інформація про аспірин (ацетилсаліцилову кислоту)

Аспірин — (ацетилсаліцилова кислота) це ліки з групи нестероїдних протизапальних засобів (НПЗЗ), що володіє вираженим знеболювальним, жарознижувальним і протизапальним ефектом.

Максимально допустима доза Аспірину для дорослих становить 4 г в суті.

Аспірин і будь-які інші ліки містять ацетилсаліцилову кислоту не можна давати дітям молодше 18 років у зв'язку з ризиком розвитку синдрому Рейє.

Якщо одночасно з Аспірином ви маєте намір використовувати і інші ліки — обов'язково, вивчіть склад нових ліків, перед тим як прийняти їх. Багато «ліків від застуди» вже містять ацетилсаліцилову кислоту, тому їх використання одночасно з Аспірином у вигляді таблеток може призвести до передозування.

У жодному разі не приймайте Аспірин, якщо у вас коли-небудь була алергія на ці ліки.

Не приймайте Аспірин без поради з лікарем, якщо раніше у вас була (або на даний момент є) виразка шлунка або дванадцятипалої кишки або виразковий коліт, бронхіальна астма, хронічні хвороби печінки або нирок або порушення згортання крові (наприклад, гемофілія).

Аспірин (ацетилсаліцилова кислота) і алкоголь

Під час лікування Аспірином необхідно відмовитися від споживання алкоголю. Споживання алкогольних напоїв одночасно з Аспірином підвищує ризик розвитку кровотечі в шлунку.

Що робити якщо я прийняв (ла) занадто велику дозу Аспірину?

Якщо вам здається, що ви прийняли дуже велику дозу Аспірину — негайно зателефонуйте в швидку допомогу.

Які побічні ефекти можливі від приймання Аспірину?

Після приймання Аспірину можлива поява наступних побічних ефектів: біль в животі, печія, нудота, головний біль.

У деяких людей приймання Аспірину може викликати сильну кровотечу в шлунку або кишечнику.

Негайно зверніться до лікаря, якщо після прийому цих ліків ви помітите появу чорного калу або появу рвотних масс з кров'ю.

Приймання Аспірину (ацетилсаліцилової кислоти) під час вагітності

Спостереження за здоров'ям дітей народжених, жінками які приймали Аспірин на різних термінах вагітності, показали, що ці ліки можуть чинити негативний вплив на розвиток плода і можуть порушувати перебіг вагітності і пологи (особливо якщо воно використовується в дозах більше 2 г на день).

Зокрема, було встановлено, що в тих випадках, коли жінки приймають ці ліки після 30 тижня вагітності, вони можуть викликати передчасне закриття артеріальної протоки у плода (це може порушити циркуляцію крові у плода).

Приймання Аспірину незадовго до пологів може продовжити пологи або підвищити ризик сильної кровотечі під час пологів.

Використання Аспірину під час першого і другого триместрів вагітності може порушити розвиток плоду.

Докладне пояснення того, як ліки можуть впливати на розвиток вагітності, як зрозуміти, які ліки можна, а які не можна приймати під час вагітності, що робити, якщо ви завагітніли під час прийому певних ліків, як лікар може перевірити, чи не зашкодили ці ліки дитині представлені у статті Відповіді на найважливіші питання щодо прийому ліків під час вагітності.

Приймання Аспірину під час грудного вигодовування

Аспірин проникає в грудне молоко в кількостях, здатних вплинути на стан здоров'я немовляти.

Зокрема, у деяких дітей, матері яких приймали Аспірин під час грудного вигодовування, спостерігалося порушення згортання крові (це може виявлятися кровотечею) або порушення кислотно-лужного балансу крові.

У зв'язку з цим, фахівці не рекомендують приймати Аспірин під час годування груддю.

Додаткові рекомендації щодо безпечного використання ліків під час годування грудьми представлені в статті Безпечний прийом ліків під час грудного вигодовування.